Det å rehabilitere en hytte, midt på Blefjell, uten veiforbindelse, var absolutt en utfordring!
Ikke langt fra Solobua på Blefjell ligger hytta til ekteparet Rolf Berge og Anne Siw Uberg. Denne hytta har de rehabilitert med blant annet ny kledning, vinduer og kjøkken.
Den klassiske norske hyttedrømmen
Med over to kilometer fra nærmeste bilvei, uten innlagt vann og strøm, er hytta en tradisjonell laftet etterkrigshytte bygget etter datidens standarder og metoder.
─ Tanken om å oppgradere hytta, startet helt tilbake i 2010, men på den tiden bodde og arbeidet vi begge i Stavanger.
Vi innså at utfordringen knyttet til bilvei, ville bli det største hinderet for aktuelle entreprenører, når vi skulle i gang med å rehabilitere.
─ Her får du verken oppvarmet parkeringsplass eller innlagt vann. Vegger og tak er også litt skeivt.
─ Om vinteren går vi de drøye to kilometerne inn på ski, om sommeren må du ta beina fatt. Vi stortrives med den tradisjonelle, litt urnorske hyttedrømmen, forteller Anne Siw.
Det var først da Rolf og Anne flyttet tilbake til Kongsberg at de fikk bedre tid til å benytte seg av hytta.
Prosjektet med å sette i stand hytta ble også langt mer gjennomførbart når avstandene til hytta på Blefjell minsket.
─ Vi kontaktet alle tømrere og entreprenører vi kunne finne i nærområdet, og de fleste så stort sett utfordringer ved å rehabilitere en hytte uten veiforbindelse. Ag var eneste leverandør som presenterte en løsning, som ble avgjørende for valget vårt av entreprenør.
Løsningen ble helikopterfrakt
Vi vurderte både ATV og snøscooter som fraktmetoder underveis i planleggingsfasen. Valget falt til slutt på å benytte seg av helikoptertransport for frakt av alle materialer.
─ For oss ble det en lettelse at det ble brukt helikopter til transporten, da fikk vi mulighet til å frakte både kjøkken, hvitevarer og ny vedovn i forbindelse med renoveringen.
Vi ble også positivt overrasket over at kostnaden med helikopterfrakt faktisk ikke ble fullt så dyrt som fryktet. Alternativet hadde vært uendelige turer med snøscooter, som også hadde resultert en ikke ubetydelig utgift, forteller Berge.
Utskiftning av alle vinduer, ny utvendig kledning, nytt hyttekjøkken og ny vedovn var bare noen av forbedringene som ble gjennomført.
Tømreren gikk inn til hytta hver dag
Ny utvendig kledning, nye vinduer, nytt kjøkken og ny vedovn var bare noe av det som skulle gjennomføres av arbeid på hytta.
Ting måtte løses underveis, og inventaret måtte til stadighet flyttes etter hvert som han arbeidet seg fra en del i hytta til en annen
Rolf Berge
─ Nøkkelen til mye av suksessen ligger hos tømreren. Selv om det var fullt inventar på hytta, gikk det smertefritt og tømreren gikk inn i hytta hver dag i åtte uker, for å fullføre renoveringsarbeidet.
Setter pris på utfordringer
Det var tømrerRuben Røkeberg som stod for det å rehabilitere hytta, sammen med formann Aleksander Bjerke, begge ansatte i Ag. De startet med prosjektering før arbeidet startet opp, og Ruben satt stor pris på utfordringene i prosjektet.
─ Slike utfordringer liker jeg godt! Man vet jo heller aldri hva man kommer til.
På gamle hytter kan det dukke opp mange overraskelser når man først har begynt å rive ned det gamle, dette krever at man er løsningsorientert, tenker selvstendig og tar avgjørelser underveis uten støtte fra andre, forteller Ruben.
─ På nybygg arbeider man jo stort sett ut fra ferdige planer og tegninger. Det var ikke tilfelle her.
Utfordringer med gammel konstruksjon var mange, og vi måtte tenke kreativt hele veien.
─ Jeg husker godt da helikopteret kom med Walkie-Talkien dinglende i vaier, så vi kunne kommunisere sammen. Dekning fantes ikke, forteller Ruben.
Se flere bilder fra prosjektet i bildegalleriet under eller les om flere av våre prosjekter på våre prosjektsider.