Dette bør du tenke på når du skal bygge på huset
Planlegger du å bygge på huset? Som byggentreprenør har vi bred erfaring og kunnskap om påbygg, tilbygg og oppussing av hus og hytter. Les våre råd til deg nedenfor.
Å skulle bygge på huset kan være et omfattende prosjekt. Det er mange valg å ta og mye å sette seg inn i.
Har du allerede klart for deg hva ditt påbyggingsprosjekt går ut på kan du få estimert pris av oss. Ønsker du personlig veiledning kan du be oss om å ta kontakt med deg nederst på nettsiden.
Tilbygg eller påbygg?
Før du setter i gang bør du ha klart for deg hva du skal bygge. Vet du forskjellen på et tilbygg og et påbygg?
Begrepene brukes gjerne litt om hverandre i hverdagstale, men de betyr egentlig to ulike typer prosjekter. Skal du bygge et tilbygg, betyr det at du utvider bygningens grunnflate. Skal du derimot ha et påbygg utvider du boligen i høyden. Bygger du et påbygg bygger du altså en ny etasje oppå den eksisterende konstruksjonen.
Bruk tid på å planlegge
Uavhengig av om du skal i gang med påbygg eller tilbygg – det lønner seg å bruke god tid på å planlegge.
I mange tilfeller vil det lønne seg å ta kontakt med en entreprenør for å få hjelp i planleggingsfasen. Entreprenører som Ag Entreprenør samarbeider med tekniske tegnere og arkitekter, som kan involveres i planleggingsfasen dersom vi ser at det er behov for det.
I mange tilfeller har Ag den kompetansen som trengs for at ditt prosjekt skal bli vellykket. En entreprenør med relevant erfaring, kan ofte se løsninger du ikke tenker på selv. Dyktige håndverkere er populære, så det kan lønne seg å være tidlig ute med å finne en entreprenør. Ønsker du et pristilbud på prosjektet ditt? Ta kontakt i bunnen.
Hvordan skal jeg organisere prosjektet?
I hovedsak er det to former for organisering du kan velge mellom: totalentreprise og delt entreprise. De fleste velger totalentreprise. Det vil vi anbefale deg å gjøre dersom du ikke har erfaringen og tiden som kreves for å organisere prosjektet selv.
Totalentreprise innebærer at du tegner en avtale med kun ett firma. Dette firmaet er da ansvarlig for å hente inn håndverkere på de fagområdene som skal benyttes i prosjektet. En totalentreprenør er ansvarlig for koordinering og gjennomføring av prosjektet til ferdige produkt.
Det er vanlig at totalentreprenøren er et tømrerfirma som utfører snekkerarbeidet. Totalentreprenør samarbeider med underleverandører, som gjør arbeidet som det ansvarlige firmaet selv ikke har kompetanse eller godkjenning til. Det kan for eksempel være elektrikerarbeid. Underleverandørene i sånne prosjekter er som regel firmaer som totalentreprenøren kjenner og vet at vil gjøre en god jobb. Velger du delt entreprise er det du som står ansvarlig for gjennomføringen av prosjektet. Dette kan være en måte å redusere utgifter på, hvis du har den nødvendige erfaringen med å koordinere prosjekter. Ved delt entreprise må du selv kontakte leverandører av alle fagarbeidene, og koordinere arbeidet dem imellom. Det er også du som må sørge for at fremdriftsplanen blir overholdt.
Hva koster det å bygge på?
Prisen for å bygge på avhenger blant annet av kompleksiteten på prosjektet og av materialvalg. Det er derfor vanskelig å estimere en pris uten kjennskap til prosjektet. Ifølge byggstart.no er gjennomsnittlig pris for å bygge på huset 28.000 kroner per kvadratmeter. Denne prisen inkluderer alt av arbeid, materialer og administrativt arbeid. De fleste påbyggingsprosjekter koster et sted mellom 23.000 kroner og 45.000 kroner per kvadratmeter.
Hvilke regler må jeg forholde meg til?
Tidlig i planleggingsfasen bør du finne ut om på- eller tilbygget ditt er søknadspliktig eller ikke. Og husk at uansett om prosjektet er søknadspliktig eller ikke vil det alltid være regler du må forholde deg til.
Etter 1. mai 2021 ble det lov å bygge mindre tilbygg ment for varig opphold uten å søke. Dette forutsetter at tilbygget er mindre enn 15 kvadratmeter. Diverse andre krav skal også innfris, eksempelvis må tilbygget være minst 4 meter fra tomtegrensen.
Usikker? Ta kontakt med oss nederst på siden.
Dersom du skal bygge på i høyden, vil prosjektet alltid være søknadspliktig, og du må ha hjelp fra en fagperson til å søke. Eksempler på påbygning i høyden er arker, takløft, takopplett eller en helt ny etasje. Bygg som garasje og bod, krever i utgangspunktet ikke at du søker om tillatelse. Men dette forutsetter at du følger visse regler for størrelse, høyde og bruk.
I tillegg kan bygningen bare ha én etasje, og må stå minst 1 meter fra nabotomten. Tiltaket må også være i samsvar med Plan- og bygningsloven. Kontakt kommunen dersom du er usikker på hvilke regler som gjelder her. Husk også at kommunen skal ha beskjed når prosjektet er ferdigstilt, fordi alle nye bygg skal tegnes inn i kommunens kartdata.
Kan jeg bygge på huset selv?
Ja, det kan du – hvis du har kompetansen og er villig til å bruke tiden som trengs for å fullføre. Her er det viktig at du har et realistisk syn på arbeidet som skal gjøres, og på hva du kan bidra med. Selv om du planlegger å gjøre mye av arbeidet på egenhånd, kan det lønne seg å sparre litt med en håndverker. En dyktig håndverker vil kunne bidra med gode råd, og se løsninger du ikke ser selv.
Husk at dersom du tar på deg ansvaret for oppgaver du ikke har evner eller tid til å utføre, stanser prosjektet opp. I slike tilfeller er det bedre å overlate jobben til en profesjonell håndverker.
Trenger jeg arkitekt?
Dersom det du skal bygge ikke er veldig stort eller komplekst, kan du få et like godt resultat hvis du kontakter en erfaren entreprenør. Du kan også spare tid og penger på å benytte en entreprenør fremfor en arkitekt. Vi har hjulpet mange boligeiere med å utforme løsninger for tilbygg og påbygg. Ta kontakt lenger ned.
Dersom prosjektet ditt er veldig stort og komplekst, vil det kunne lønne seg å engasjere en arkitekt. Ag Entreprenør kan hjelpe deg med å avklare om det er behov for arkitekt eller om prosjektet er noe vi som entreprenør har kompetanse til å hjelpe deg med.
Hvor lang tid tar det?
Varigheten på prosjektet vil selvfølgelig avhenge av prosjektets størrelse – altså mengden jobb som skal utføres. Det er uansett viktig å sette opp en tidsplan når du skal bygge på huset. Det er ikke uvanlig med uforutsette hendelser som forsinker prosjektet, så legg inn litt slingringsmonn i planen.
Skal du ha et lite tilbygg trenger det ikke ta mer enn noen få uker å fullføre byggeprosjektet. Større prosjekter kan det derimot ta flere måneder å ferdigstille. Dersom prosjektet er av det langvarige slaget kan det for noen bli nødvendig å flytte ut i byggeperioden, men i mange tilfeller vil du kunne bo hjemme. Klar for å komme i gang med ditt utbyggingsprosjekt?
Ikke la drømmeprosjektet ditt vente, send inn skjema og la oss hjelpe deg i gang.
Våre byggeledere står klare til å hjelpe deg med prosjektet ditt.