Med rom for alt i 20 år – så lenge det er lokalt eller innebærer klatring

– Noe av det morsomste vi gjør på jobb er å klatre i Sølvgruvene, mener Geir Helgerud og Per Kristian Semmen, eiere og henholdsvis anleggsleder og daglig leder i Ag Entreprenør AS (Ag – Rom for alt).

De klatreglade kollegaene startet entreprenørfirmaet Ag, Argentum Entreprenør AS, i 2002. Nå kan de se tilbake på 20 morsomme og innholdsrike år som eiere av egen bedrift.

Oppdrag litt utenom det vanlige

– Vi er opptatt av å ta på oss litt artige oppdrag, gjerne litt utenom det vanlige, sier Per Kristian.

Da forskningsprosjektet Troll skulle etableres på Antarktis, var det et fristende prosjekt for Ag.

– Det ble ikke oss den gangen. Det var kanskje like greit også, for det var jo noen helt spesielle arbeidsforhold der, sier Per Kristian.

– Jeg er jo veldig glad i betongjobber da, fortsetter Geir. Kan vi kombinere klatring og betong så er det helt perfekt. Da stiller vi mannsterke fra ledelsen.

De to har bakgrunn som henholdsvis jernbinder og forskalingssnekker, men var slett ikke uerfarne som ledere da de startet opp Ag. Siden 1997 har de vært kollegaer, først i Øberg Bygg AS, hvor Per Kristian også var medeier og daglig leder. Øberg Bygg ble solgt til Selmer-Skanska i 2000. To år etter, i 2002, startet Geir og Per Kristian Ag sammen med Vidar Pettersen. Siden dag en har Per Kristian vært daglig leder og Geir har vært anleggsleder. Dette er roller de begge trives godt i.

Se noen av de spennende tømrer- og betongoppdragene Ag har utført her!

Lokalt fokus siden 2004

De første årene tok Ag på seg oppdrag over et større geografisk område – blant annet rehabiliterte de saltvannsbadeanlegget Havhesten i Florø, som jo befinner seg et godt stykke unna Kongsberg. Da Per Kristian og Geir kjøpte ut Vidar Pettersen i 2004 var de enige om å satse på lokale jobber.

I 2012 fikk Ag Entreprenør sin første avtale med Kongsberg Kommunale Eiendom (KKE). Siden den gang har en større andel av jobbene vært for kommune og stat – altså jobber i offentlig regi, men fremdeles i Kongsberg-området.

Det er mange fordeler med å jobbe lokalt. Blant annet blir det kort reisevei for de ansatte som bor i området. Samarbeidet med lokale, dyktige underleverandører er en annen av fordelene.

Godt samarbeid gir fornøyde kunder

– Vi har et langt og godt samarbeid med underentreprenørene våre, folka vi samarbeider med. Vi vet at de leverer godt arbeid, og ikke minst – at de leverer i tide. Dette skaper god flyt i arbeidshverdagen, og gjør at vi får fullført prosjekter til avtalt tid, forklarer Per Kristian.

I Ag er det fokus på kvalitet og ferdigstilling. Vi skal ikke bare være ferdige, men helt ferdige! Det gjør at kundene blir fornøyde, og det er økonomisk gunstig for alle parter.

– Apropos kunder – kundene våre har «alltid» rett. Vi forholder oss selvsagt til toleransekravene som gjelder for bransjen, men hvis kunden allikevel ikke er fornøyd så retter vi opp, selv om jobben er gjort innenfor disse kravene, forteller de to.

Hopper og spretter som en kenguru

Da Per Kristian og Geir startet opp bedriften ansatte de åtte håndverkere og en formann. I dag har Ag – Rom for alt vokst til 23 ansatte.

– Vi ønsker å holde oss omtrent på denne størrelsen, og har ikke noen ambisjoner om vekst for vekstens skyld, sier Geir.

– Antall ansatte har økt jevnt og trutt. Det samme har bedriftens resultat. Omsetningen derimot, hopper og spretter som en kenguru, smiler Per Kristian.

I løpet av disse 20 åra har 18 av de gått i pluss. Det betyr at Ag er et stort plussprosjekt. Eierne er ikke så opptatt av stabil omsetning år for år. De er opptatt av å ha det morsomt og å skape resultater, noe som gir trygghet for både eiere og ansatte.

Lokal og stabil arbeidskraft

De ansatte i Ag trives på arbeidsplassen sin. I løpet av disse 20 årene har det vært svært lite gjennomtrekk av folk. Under 20-årsmarkeringen var det flere ansatte som fikk en utmerkelse for å ha vært med helt siden selskapet ble startet.

Gode arbeidsvilkår og godt arbeidsmiljø trekkes fram som de viktigste årsakene til stabiliteten. Vi har også gode bonusavtaler, de beste pensjonsordningene, utvidet forsikringsordning og utvidet godtgjørelse for reising og gangtid.

– Vi satser på lokal, kortreist og stabil arbeidskraft. Våre ansatte er flinke, lokale håndverkere, sier daglig leder.

Samtidig forplikter slagordet «Rom for alt».

– I Ag-familien stiller vi opp for hverandre. Hvis noen av de ansatte har problemer – enten det er helserelatert eller økonomisk – så strekker vi oss langt for å hjelpe dem.

– Det er ikke uten grunn av vi kaller Per Kristian for «Mor Theresa», smiler Geir, som deler det samme verdisynet.

Det at selskapet hjelper ansatte som har behov for det bidrar også til at de ansatte føler seg trygge og ivaretatt, og fører kanskje til at de blir i Ag?

Les mer om Ag og hvordan det er å jobbe hos oss her!

Har trua på fremtida til lokalt håndverk

Geir og Per Kristian har trua på lokalt håndverk, og er opptatt av å øke interessen for bygg- og anleggsfaget her i Kongsberg. Det er blant annet derfor de samarbeider tett med linja for byggfag ved Kongsberg videregående skole.

Les mer om samarbeidet her!

– Vi ønsker og tror at vi kan fortsette å rekruttere dyktige, lokale håndverkere.

Under koronakrisen så man hvor sårbare de som måtte satse på importert arbeidskraft var.

– Lokal rekruttering til håndverksyrkene er bra for Kongsberg, bra for oss – og bra for kundene våre.

Fremtiden til Ag – Rom for alt?

– Vi prøver å se langt frem, men planen er å fortsette som nå – å ha det gøy på jobben, sier Per Kristian.

– Vi har noen mer langsiktige planer om utvikling av boliger, fortsetter han. Dette er prosesser som gjerne tar lenger tid.

Ag er ikke lenger bare Ag, men et helt “slektstre” av ulike selskaper. Vi har selskaper som skal fortsette å utvikle boligområder i Kongsberg de neste årene. Disse boligene er det håndverkere i Ag som skal bygge!

Se bildegalleri fra klatreturene under!