Anette Fanitulla Trengen Apeland utenfor huset sitt

Restaurerte våningshus med slektshistorie og minner i alle rom

I Kongsgårdveien 25 finner du et gammelt våningshus som er fullt av minner og slektshistorie i alle rom. Her har familien Apeland holdt til i hele fem generasjoner.

Da eierne av huset så behovet for restaurering av huset tok de kontakt med Ag Entreprenør, som de visste hadde erfaring fra lignende prosjekter.

Utvending restaurering

I det sjarmerende, gamle huset bor Anette Fanitulla Trengen Apeland sammen med sin mann, Ole Kristian Dyremyhr Kleven, og deres tre barn.

Paret hadde i flere år tenkt på at noe måtte gjøres med huset. Forrige restaurering ble gjort i 1975, og mye har endret seg siden den gang.

– Da foreldrene til Anette bodde her karakteriserte de huset som en «elefant». Hverken dører, vinduer eller taket var tett. Dette fikk vi senere erfare ved at vi i kuldeperiodene omtrent måtte fyre for kråka for å holde varmen, forteller Ole Kristian Dyremyhr Kleven.

Ole Kristian Dyremyhr Kleven og Anette Fanitulla Trengen Apeland

Ole Kristian og Anette visste at Ag Entreprenør hadde god kompetanse til å ta seg av gamle hus, og tok derfor kontakt.

– Vi ønsket å bruke Ag fordi de har gjennomført flere liknende restaureringsprosjekter tidligere. Det ga oss en trygghet om at både prosessen og resultatet ville bli bra. For vår del var det takbytte, ny kledning, etterisolering, nye dører og vinduer som stod på tapetet, forklarer Ole Kristian. 

– I huset vårt er det slektshistorie og minner i absolutt alle rom. Det var her bestefar og jeg slappet av på hver vår sofa. Han hvilte middag og jeg leste Donald. Det var også her han fortalte gamle historier fra krigens dager, om hvor tyskerne hadde leir, og hvor de russiske fangene holdt til, erindrer Anette. 

Anette Fanitulla Trengen Apeland

Med dette bakteppet er klart at det var viktig for familien å vite at huset deres var i gode hender.

Ag restaurerte huset på Kongsgårdsmoen

Huset er familiens midtpunkt

Anette forteller om huset som et holdepunkt for familien i oppveksten. Det ble dyrket grønnsaker, matet rådyr og planlagt fisketurer som aldri ble noe av. Nærmeste nabo er i dag foreldrene til Anette som bor kun noen meter unna.

Restaurert hus og garasje på Kongsgårdmoen
Nærmeste nabo: Med foreldrene til Anette som nærmeste nabo er familien i nærheten.

– Under hele barndommen min var det her jeg holdt til. Her bodde verdens beste bestefar som viste meg all verdens tid, forståelse og tålmodighet. I grønnsaksbedet gikk jeg nok kanskje mest i veien for bestefar frem til det var modent og spisbart. Tradisjonen med huset som holdepunkt har vi holdt på til den dag i dag, med foreldrene mine og min søster som nærmeste nabo. Svigerfamilien er heller ikke langt unna. 

Barna leker utenfor det restaurerte huset i Kongsgårdsveien

– Her har fem generasjoner i samme familie bodd, og fire av de har lært å gå på kjøkkengulvet. Det vil jeg tro er ganske unikt, forteller Anette. 

Tre generasjoner i sølvgruvene

Oldefaren til Anette, Josef Apeland, kjøpte dette huset av ei gammel dame i 1910. Da kom han flyttende fra Egersund til Kongsberg for å arbeide i Sølvgruvene på Kongsberg. Sandsværboka forteller at våningshuset fra 1860 har blitt restaurert en rekke ganger, sist gang i 1975.

─ Da oldefar kjøpte huset i 1910 var det ikke mer enn ei lita tømmerstue, langt mer spartansk enn det fremstår i dag. Oldefar arbeidet i sølvgruvene, noe to av sønnene hans også begynte med da de ble gamle nok. Pappaen min, Svein Apeland, begynte å jobbe i sølvgruvene i 1965. Han arbeidet riktignok ikke som gruvearbeider, men innenfor turisme. Gruvedriften var da nedlagt, forteller Anette. 

Yngre krefter bygget garasje

Alt var i skjønneste orden da restaureringen av våningshuset stod ferdig, likevel følte paret at det var noe som manglet. Det familien savnet var et sted med lagringsplass og et sted hvor de kunne parkere bilene. En ny garasje stod med andre ord på trappene.

– Da vi nevnte at vi også trengte garasje, kom Aleksander Bjerke i Ag med et forslag om at vi kunne bruke yrkesskolen i Saggrenda til å sette opp garasjen. Samarbeidet mellom oss, Ag og yrkesskolen fungerte svært godt, sier Ole Kristian.

Elevene var nøye og utførte et meget godt stykke arbeid. Ag Entreprenør stod for materialer, arkitekt og prosjektering, mens elevene i Saggrenda stod for arbeidskraft og selve byggingen av garasjen.

Ag Entreprenør har lang og bred erfaring med å planlegge og sette opp nybygg, fra mindre garasjer til hus og større offentlige bygg. Les mer om det her.

Ag har samarbeidet med Kongsberg videregående skole ved flere anledninger. Les mer om samarbeidet her.

– Å kunne bidra til at elevene ved KOVS i Saggrenda fikk bryne seg på et skikkelig prosjekt opplever vi som svært givende. Vi måtte selvfølgelig beregne noe lengre tid på byggingen. Midt oppi det hele kom også Covid-19-epidemien som skapte noen utfordringer. Likevel var det ikke mye om å gjøre til at vi kom i mål til avtalt tid, forteller paret. 

En ting er sikkert; Ole Kristian og Anette har funnet sin drømmeplass. De har planer om å bli boende i Kongsgårdsveien i mange år framover.

Skal du restaurere huset ditt, men trenger hjelp til å komme i gang?

Ta kontakt med oss i Ag, så kan vi veilede deg i prosessen og gi deg et tilbud på jobben.

  • Beskriv gjerne hva du ønsker kontakt om. Eks. Hva du vil ha bygget, pusset opp. Gjerne så detaljert som mulig.
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.