Slik fikk de drømmehuset

Har huset blitt for trangt. Drømmer du om et større kjøkken, et ekstra rom eller tre? Det var nettopp det Åsmund Vrålstad og Marit Mork fant en løsning på – sammen med Argentum Entreprenør AS (Ag).

Tekst: Anniken Tangerud, 3600.no Foto: Hyunjung Kim, Akari

Da de to ingeniørene Åsmund Vrålstad og Marit Mork ville flytte på seg, var det på Sulusåsen i Kongsberg de fant drømmehuset. Året var 2003 og det tok ikke så lang tid før det første av to barn meldte sin ankomst.

Med barna kom etter hvert behovet for mer plass. I 2010 tok de endelig affære og kontaktet arkitekten Håkon Stordalen i arkitektkontoret Ljøterud-Ødegård Kongsberg AS.

– Vi hadde tenkt på det veldig lenge, innrømmer Åsmund og forklarer at de blant annet ønsket seg to nye soverom, et større kjøkken og en ekstra stue.

– Selv om vi kom med en rekke funksjonelle krav, så fikk Håkon frie tøyler og tegnet tre ulike konsepter. Han var veldig gøy å jobbe med, forteller Åsmund og smiler.

De endte med å velge en løsning som gav de alle arealene de hadde lyst på ved å bygge i høyden og utvide huset bak, men det skulle ytterligere gå fem nye år før de gjorde noe med planene.

Se flere bilder i bunnen av saken.

 

Fra drøm til virkelighet

Som seg hør og bør for to ingeniører laget de et kravspekk på åtte sider, som inkluderte det meste; fra hvilken vei hengslene på dørene skulle gå til hva slags type overflate veggene skulle ha. Kravspesifikasjonen sendte de så på anbud til en rekke entreprenørfirma.

– Vi skremte nok vekk endel av dem, forteller de med et glimt i øye.

– Men Ag takket ja og det er vi glade for, fortsetter de.

Byggteknisk stod Ag overfor en ganske komplisert jobb. Eneboligen fra 1969 skulle blant annet løftes, få en ny takkonstruksjon, et nytt yttertak, et utvidet areal på kjøkkenet og vaskerommet og to nye soverom og stue på loftet. Det ble også montert bjørkeparkett på gulvene i tredje etasje.

Alt tilpasset dagens krav til en topp moderne bolig. 

– Løsningene fant vi sammen og det ble gjort gode tilpasninger underveis. Ag fulgte opp med møter annenhver uke og Aleksander Bjerke, som var prosjektleder, var helt super. Han stod på og var det noen småplukk, som gjerne følger med på så store prosjekter, tok han tak i det med én gang og ryddet opp, skryter de to.

– Egil Kverna, som var bas på prosjektet, var også veldig dyktig, solid og trivelig. Med Egil på plassen ordner jo alt seg, legger de til.

Til tross for at de hadde to barn i huset og full jobb, valgte de å bli boende mens arbeidet pågikk.

– Når vi nå tenker tilbake var det en spennende prosess, men det var jo litt slitsom så klart. Og det ble noen morsomme episoder, med oppvasken i balja og frokosten i morgenkåpa med håndverkere rundt oss på alle kanter, ler de.

– Men vi er veldig fornøyde med at vi valgte Ag. De gjorde en veldig bra jobb og nå bor vi i et hjem vi bare kunne drømme om.

– Da huset stod ferdig, skulle Ag til og med overraske oss ved å vaske hele huset mens vi var på jobb. Men den planen gikk ikke helt som den skulle. Jeg dro nemlig tidlig hjem fra jobb og da jeg oppdaget «fremmedfolk» i huset, ba jeg de dra hjem. Så den overraskelsen gikk i vasken, avslører Marit og rødmer litt.

Hjemmets hjerte

Da vi spør ingeniørparet hva de er mest fornøyd med, kommer svaret umiddelbart.

– Ved siden av at vi har fått mye større plass, er vi nok aller mest fornøyd med det nye kjøkkenet. Selve kjøkkendelene bestilte vi fra Kongsberg Kjøkkensenter i Saggrenda og ettersom vi har «hengt oss litt opp i» bjørk, bestilte vi håndlagde skap og hyller i bjørk fra møbelsnekkeren Øystein Gåsefra.

Det lyse og innbydende, lune og koselige kjøkkenet har en stor kjøkkenøy og unike vinkler i taket. Fra de store vinduene ved det runde spisebordet, har de fritt utsyn til skogen og naturen utenfor.

– Til og med rådyret har vært på besøk utenfor under frokosten, forteller de engasjert.

Nå bor de i huset de alltid har drømt om.

– Det har blitt et minne for livet. Bokstavelig talt, avslutter de.

Drømmehus, påbygg, tilbygg, eller andre byggrelaterte ønsker. Ta kontakt med oss så ser vi gjerne på prosjektet ditt!

Drømmehus, påbygg, tilbygg, eller andre byggrelaterte ønsker. Ta kontakt med oss så ser vi gjerne på prosjektet ditt!